Noflik

Noflik is het Friese woord voor genoeglijk. Noflik heeft als doel ouderen met en zonder dementie te stimuleren herinneringen op te halen. Door op verschillende manieren de zintuigen te prikkelen en oprecht interesse te tonen, komen er vaak mooie herinneringen boven.

Praten over vroeger en het ophalen van herinneringen werd lange tijd min of meer gezien als een ouderdomskwaal. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het ophalen van herinneringen, of reminisceren. Door het verleden van bewoners te kennen, is het voor zorgmedewerkers makkelijker om een gesprek aan te gaan en zorg op maat aan te bieden. Het Noflik activiteitenpakket bestaat uit vier activiteiten:

Lekker rûke
Goed gekozen geuren doen iets met een mens. Ze stellen gerust, stimuleren de eetlust en wanneer een iemand zich goed genoeg voelt om de ongerustheid (gedeeltelijk) van zich af te schudden, bevordert dat in belangrijke mate het gevoel van welbevinden. Veel mensen slapen beter met hun favoriete geur in de slaapkamer. Geuren kunnen bijdragen aan rust bij onrust. Ook kunnen geuren helpen bij de communicatie: ze kunnen mooie herinneringen en prachtige verhalen oproepen en geven een ingang voor een gesprek.

Tijdens lekker rûke halen we herinneringen op aan de hand van geuren. Hiervoor werken we met etherische oliën, kruiden en specerijen. Daarnaast is het mogelijk om ook handmassages te geven.

Lekker ite
Eten verbindt en bij eten horen ook herinneringen en tradities. Wie dekte vroeger de tafel, wat was uw lievelingseten en wat kookte u graag? Door middel van proeven, ruiken en vertellen halen we herinneringen op waardoor er bij veel mensen het water in de mond loopt.
Eten en drinken zijn onlosmakelijk verbonden aan herinneringen. Daarom proberen wij gerechten van vroeger zelf na te maken. Samenwerking met de keuken van uw zorginstelling stellen wij zeker op prijs.

Lekker sjen
Een oude koffiemolen roept bij ouderen vaak herinneringen op. Hoe de koffiemolen tussen de benen werd gezet en draaien maar. Of dat de koffiemolen tijdens de Tweede Wereldoorlog ook wel gebruikt werd om graan te malen. Met een koffer vol herkenbare afbeeldingen en voorwerpen van vroeger halen we herinneringen op.

Lekker lústerje
Muziek heeft een rechtstreekse verbinding naar het hart. Muziek roept gevoel op en liedjes zijn gekoppeld aan emoties. Het liedje dat in de kinderjaren werd gezongen voor het slapen gaan, kan op latere leeftijd nog steeds rust geven. Wat zijn de herinneringen achter de lievelingsliedjes van uw bewoners? Van welke muziek worden ze blij en nog belangrijker, waarom?

Lekker lústerje zetten we in bij kleine groepen, om op die manier echt op verzoek liedjes te zingen en contact te maken. Lekker lústerje is vooral een gezellige activiteit waarbij iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen.

Noflik voor groepen met dementie of geheugenproblematiek
Ook voor mensen met dementie is een Noflik activiteit geschikt. We maken voor deze groepen een combinatie van alle Noflik onderdelen, om op die manier de zintuigen te prikkelen.  Uit ervaring blijkt dat het stimuleren van meerdere zintuigen helpt om herinneringen op te halen.

Noflik voor groepen met dementie werkt het beste in een groep van maximaal acht personen. Daarnaast is het wenselijk om twee personeelsleden erbij aanwezig te hebben.

Noflikbox
De Noflikbox is een praktische en kant-en-klare koffer waarmee er aan de hand van verschillende onderdelen zintuigen gestimuleerd worden. De box bevat onder andere etherische oliën, voorwerpen van vroeger, afbeeldingen, vragenkaarten, kruiden en specerijen en nog veel meer.

De Noflikbox is geschikt voor zorgmedewerkers en vrijwilligers die zelf aan de slag willen met het ophalen van herinneringen. Door in groepsverband herinneringen op te halen sporen bewoners elkaar aan om te praten.
Bij de Noflikbox wordt een boekje geleverd waar de effecten van de verschillende geuren en voorwerpen in kunnen worden vastgelegd. Op die manier kan men dieper op de herinneringen ingaan.

De Noflikbox wordt op afspraak geleverd. Dan wordt er een korte instructie gegeven over het gebruik van de Noflikbox. Ook wordt er een uitgebreide handleiding bijgeleverd.

Voor onze Noflikbox gebruiken wij exclusief de oliën van Saunaluchtjes – Beauty & Care.

Sinds 1978 is Beauty & Care specialist in geur, massage en beauty producten voor de wellness-branche. Zij streven naar het bieden van wellness producten die zoveel mogelijk het ontspannen en genieten in de wellness bevorderen. Daarom zoeken ze met de klant naar wellness producten die meerwaarde geven. Ze ontwikkelen en produceren dierproefvrije en veelal vegan wellness producten waarin zoveel mogelijk natuurlijke producten verwerkt worden. Hierbij staan de geur, de beleving en de werking centraal.

Maatwerk
De Noflik activiteiten en de Noflikbox zijn ook op maat samen te stellen. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Tarieven
De Noflik activiteiten bieden wij aan vanaf €149,00
De Noflikbox kost €349,00

Noflikbox abonnement
Een heel jaar gebruik maken van de Noflikbox en drie keer een extra seizoensgebonden inhoud ontvangen? Bestel dan nu het Noflikbox abonnement voor 2018. Het Noflikbox abonnement kost €649,00